Zorgpolis wijzigen

Wil je de zorgpolis wijzigen, omdat je een bepaalde dekking mist of omdat je naar een andere zorgverzekeraar wilt overstappen? Dat is in bepaalde gevallen gewoon gedurende het jaar mogelijk, in andere gevallen dien je daarmee te wachten tot het ‘contract’ afloopt. Hoe zit dit en wanneer kun je een zorgpolis wijzigen? Wij leggen het je uit.

Wijzigt een zorgverzekeraar tussentijds de premie of de voorwaarden voor je zorgpolis? Dan heb je 30 dagen de tijd om je zorgpolis te wijzigen. Dit kan gewoon gedurende het jaar, omdat de zorgverzekeraar niet zomaar wijzigingen aan mag brengen in de polis die je voor een jaar afsluit.

Tussentijds wijzigen van je zorgpolis

Wil je tussentijds de zorgpolis wijzigen, bijvoorbeeld om een bepaalde dekking toe te voegen? Sommige verzekeraars laten dit toe, anderen bieden je die mogelijkheid helaas niet. Houd er daarnaast rekening mee dat er sprake kan zijn van een wachttijd. Gedurende die periode kun je nog geen gebruik maken van de dekking. Je kunt dus niet zomaar je zorgpolis wijzigen op het moment dat je te maken krijgt met bepaalde behandelingen, waar je eerder nog niet voor verzekerd was.

Wijzigen aan het eind van het jaar

Wil je de zorgpolis wijzigen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Dit kun je steeds aan het eind van het jaar doen. Je dient je zorgverzekering voor 31 december op te zeggen, zodat je per 1 januari van het nieuwe jaar gebruik kunt maken van een nieuwe zorgpolis. Je hebt vervolgens tot en met 31 januari van het jaar daarop om je aan te melden. Je zorgpolis zal dan met terugwerkende kracht ingaan. Op die manier kun je de zorgpolis wijzigen, zodat je gebruik kunt maken van een zorgverzekering die goed aansluit bij je wensen en op die manier bijvoorbeeld van een lage premie gebruik maken bij een nieuwe verzekeraar. Je hebt uiteraard nog wel met acceptatie vanuit de kant van de zorgverzekeraar te maken, maar dit zal in de meeste gevallen toch weinig problemen opleveren.

Previous post:

Next post: